Biljetter till fotboll!

Sport i allmänhet och fotboll i synnerhet är oftast två helt olika saker då det upplevs på plats mot att se en match hemifrån i soffan. Det är många som sällan kollar på en fotbollsmatch på TV, men som gärna går till en arena och tittar på det på plats.

I vissa fall går det inte ens att jämföra upplevelserna. Att befinna sig på en nästintill fullsatt arena och känna att man är en del av stämningen, en del av någonting som är mycket större än en själv, det är faktiskt svårt att beskriva den känslan med ord. Publiksiffrorna i den högsta svenska ligan, Allsvenskan, har de senaste åren visat en positiv trend med stabil ökning i antalet besökare, särskilt för de större klubbarna i Stockholm, Göteborg och Malmö. Men även städer som Norrköping och Örebro har bra publiksiffror.

Hur mycket behöver man hosta upp för att gå på fotboll då? För det första ska man ha klart för sig att priserna skiljer sig avsevärt beroende på var man vill se matchen. I Sverige är priserna överkomliga, för en helt vanlig sittplats kan få en biljett för ungefär 200 kronor. I England är biljetter i snitt något dyrare, men problemet där är att de flesta biljetter där är reserverade för säsongskortsinnehavare, vilket tyvärr oftast lämnar de dyraste biljetterna kvar till övriga som vill se matcher. Dyraste biljettpriset för en enskild match i Europa, det är biljetterna till Champions League. För en gruppspelsmatch kostade i höstas en biljett cirka 420 kronor.